Kalarepa zasmażana

wtorek Maj 8, 2012

-osiem0 dag kalarepy, 3 łyżki masła (margaryny), 1 łyżka mąki, sól, cukier, 2 łyżki siekanego koperku. Kalarepę oczyścić, obciąć liście, umyć, obrać, pokroić w słupki lub cząstki, a liście w paski. Zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować (woda powinna wyparować). Z tłuszczu i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić wywarem, wlać do kalarepy, doprawić solą i cukrem, zagotować. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.

Kalarepa nadziewana, osiem jednakowej wielkości kalarepek, 1 /2 szkl. ryżu, 1 jajko, 3 łyżki masła (margaryny), 1 lyzka mąki, sól, cukier, pieprz, koperek

Kalarepki oczyścić, umyć, obrać, wydrążyć. Ryż opłukać, zalać 1 1/2 szkl. wrzącej wody, dodać sól i ugotować, ostudzić. Do ryżu dodać jajko, koperek, drobno pokrojone wydrążyny, łyżkę masła, sól, pieprz. Napełnić kalarepki nadzieniem, ustawić w rondlu farszem do góry, podlać wodą do połowy wysokości kalarepek, dodać sól, cukier i dusić. Podprawić zasmażką z mąki i tłuszczu, zagotować. Podawać z ziemniakami z wody.

Leave a Reply

Comment