Kalafior pod beszamelem

środa Paź 3, 2012

-1 kg kalafiorów, 3 łyżki mleka, sól, cukier sos beszamelowy: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła (margaryny), 1 /cztery szkl. mleka, sól, 1 /2 szkl. śmietany, 2 żółtka, 1 łyżka utartego żółtego sera do posypania: 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka utartego żółtego sera, wiórki masła

Kalafiory oczyścić, umyć, włożyć do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem mleka, soli i cukru. Podczas gotowania kalafiory odwrócić. Miękkie kalafiory wyjąć z wrzątku, osączyć. Małe kalafiory pozostawić w całości, duże podzielić. Przygotować sos: mąkę zasmażyć na tłuszczu nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać sól, śmietanę wymieszaną z żółtkami i tartym serem, wymieszać. Kalafiory ułożyć na żaroodpornym półmisku, zalać sosem, oprószyć tartą bułką, serem, wiórkami masła i wstawić na 15-20 min do gorącego piekarnika.

Kalafior z Jajkami, 1 kg kalafiorów, 3 łyżki mleka, sól, cukier, gałka muszkatołowa, 3 jajka, 3 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła, natka pietruszki

Kalafiory oczyścić, umyć, włożyć do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem mleka, soli, cukru i gałki muszkatołowej. Podczas gotowania kalafiory odwrócić. Miękkie wyjąć z wrzątku, osączyć. 3 jajka ugotowane na twardo drobno posiekać. Tartą bułkę przyrumienić bez tłuszczu na suchej patelni. Masło roztopić. Kalafiory ułożyć na półmisku, posypać siekanymi jajkami, zrumienioną tartą bułką i polać równomiernie masłem. Oprószyć siekaną natką.

Leave a Reply

Comment