Kabaczki (cukinie) smażone

czwartek Cze 14, 2012

-1 kg kabaczków, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, cztery cebule, 1 pęczek natki pietruszki, olej do smażenia, Kabaczki umyć, obrać, pokroić w plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Cebule obrać, posiekać, posolić, zrumienić lekko na tłuszczu i przełożyć nią kabaczki. Podawać z ziemniakami z wody oprószone suto siekaną natką. W ten sam sposób można przyrządzić cukinie.

Kabaczki (cukinie) panierowane, 1 kg kabaczków, 1 jajko, 2-3 łyżki mleka, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, 3 łyżki tartej bułki, olej do smażenia

Kabaczki umyć, obrać, pokroić w plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem. Jajko wymieszać z mlekiem. Plastry kabaczków panierować w mące, jajku, tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z ziemniakami z wody i z pikantną surówką.

Leave a Reply

Comment