Kabaczki (cukinie) faszerowane zapiekane w sosie

poniedziałek Gru 17, 2012

-1 kg kabaczków (cukini), sól, cukier nadzienie: 1 5 dag tartego żółtego sera, 2 jajka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju, tarta bułka, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka sos: 1 łyżka „jarzynki”, 1 /2 szkl. śmietany, 2 łyżki mąki, 1 -2 łyżki curry, 1 pęczek natki pietruszki

Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasiona. Obgotować przez 3 min we wrzącej, osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedzić. Jajka wybić do miski, dodać utarty ser, koncentrat pomidorowy, olej, tartą bułkę, drobno posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Przygotowanym nadzieniem wypełnić kabaczki i ułożyć przekrojem do góry na brytfannie. „Jarzynkę” zagotować ze szkl. wody, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, mieszając zagotować, doprawić solą, przyprawą curry i zalać kabaczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 5-20 min. Przed podaniem suto oprószyć siekaną natką. W ten sam sposób można przyrządzić cukinie.

Kabaczki (cukinie) nadziewane ryżem, 1 kg niedużych kabaczków nadzienie: 1 szkl. ryżu, 1 łyżka masła (margaryny), 3 dag suszonych grzybów (1 5 dag pieczarek), 1 jajko, sól, pieprz 3 łyżki oleju, 1 /2 szkl. śmietany, 2-3 łyżki tartego żółtego sera, 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ z nasionami. Ryż opłukać, zalać 2 szkl. wrzącej wody, dodać sól, masło i ugotować na sypko. Grzyby dokładnie umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzić i drobno pokroić. Do ryżu dodać grzyby, jajko, sól, pieprz, wymieszać. Kabaczki wypełnić nadzieniem, ułożyć w rondlu, podlać olejem, dodać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem. Miękkie zalać śmietaną, oprószyć tartym serem i jeszcze chwilę poddusić. Przed podaniem posypać siekaną natką. W ten-sam sposób można przyrządzić cukinie.

1 Comment »

Monia:

Fajny przepis, ale cukinia jakos srednio smaczna tutaj.

Grudzień 3rd, 2013 | 16:49
Leave a Reply

Comment