Jarmuż z jabłkami

wtorek Lis 13, 2012

-sześć0 dag jarmużu, 20 dag kwaskowatych jabtek, 3 łyżki masła (margaryny), sól, cukier ew. masło do polania. Jarmuż mocno przemarznięty oczyścić, opłukać, posiekać tasakiem, dodać masło, skropić wodą i poddusić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do na pół miękkiego jarmużu, doprawić do smaku solą i cukrem i jeszcze chwilę poddusić. Można podawać polany stopionym masłem.

Kabaczki (cukinie) z wody, osiem0 dag kabaczków (cukini), sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), tarta bułka. Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w cząstki, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier i ugotować. Odcedzić, osączyć, posypać tartą bułką i polać stopionym masłem. W ten sam sposób można przyrządzić cukinię.

Kabaczki (cukinie) w sosie pomidorowym, osiem0 dag kabaczków (cukini), sól, 2 łyżki masła (margaryny) sos: mała puszka koncentratu pomidorowego (ok. 10 dag), 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła (margaryny), 1/2 szkl. śmietany, 1 łyżka „jarzynki”, sól, cukier, mielona papryka, 1 pęczek koperku

Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w grube kawałki, posolić, dodać masło i poddusić. Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką, rozprowadzić wodą z „jarzynką” lub wywarem z włoszczyzny, zagotować, dodać masło, śmietanę, sól, cukier i paprykę, wymieszać. Kabaczki wyłożyć na salaterkę, zalać sosem i oprószyć siekanym koperkiem. W ten sam sposób można przyrządzić cukinię.

Leave a Reply

Comment