Jakość makaronów

środa Mar 5, 2014

Jakość makaronów można ocenić na podstawie następujących cech: wyglądu zewnętrznego, smaku, zapachu oraz przełomu. Dobry makaron powinien być nie połamany i nie pokręcony, o jednolitej barwie i właściwym kształcie, smaku i zapachu swoistym, bez Wyczuwalnych obcych posmaków, np. stęchlizny, kwasu, zaś przełom makaronu powinien być szklisty lub lekko matowy.

Przechowywanie makaronu nie wymaga specjalnego omówienia, ponieważ warunki właściwe do przechowywania mąki są odpowiednie również do przechowywania makaronów.

Makaron należy gotować w dużej ilości wody, licząc przeciętnie ok. 6 litrów wody na 1 kg suchego makaronu. Makaron należy wkładać do wrzącej, osolonej wody, zaś po włożeniu ostrożnie zamieszać, aby nie łamać makaronu, a jednocześnie zapobiec przywieraniu do dna i boków naczynia.

Leave a Reply

Comment