Jajka z pieczarkami

piątek Lut 7, 2014

II. 20 dag pieczarek, 1 duża cebula (ok. 10 dag), 2 łyżki oleju, 1 jajo, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki, 5 łyżek tartego ostrego sera żółtego, sól

Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć (ze starych kape-luszy zdjąć skórkę), drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, dusić razem ok. 5 min. Dodać jajo, natkę, paprykę, ser, osolić, wymieszać.

Pieczarki oczyścić, wypłukać,

III. 5 dag pieczarek, 2 duże cebule (ok. 20 dag), 2 łyżki oleju, 1 duża marchew gotowana (ok. 10 dag), 2 łyżki przyprawy maggi, cynamon, cukier, sól

Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć (ze starych kape-luszy zdjąć skórkę), drobno pokroić. Cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, drobno pokrojoną gotowaną marchew i dusić razem 5 min. Dodać maggi, szczyptę cynamonu i cukru, osolić, wymieszać.

W ten sam sposób można nadziewać inne warzywa

Uwaga. W ten sam sposób można nadziewać inne warzywa, np. brukiew, rzepę, kalarepę, ziemniaki. – 1/2 szklanki soczewicy, 4 łyżki oleju (lub 3 łyżki masła), 1 średnia cebula (ok. 8 dag),

– 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu suchego, sól, 2 łyżeczki curry (lub 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego czy papryki), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Soczewicę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia zalać 2 szklankami wrzącej wody, ugotować na półmiękko (ok. 20 min.), osączyć (wywaru nie wylewać). W głębokim naczyniu rozgrzać olej, włożyć drobno pokrojoną cebulę, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać posiekany czosnek i soczewicę, chwilę razem przesmażyć. Ryż wypłukać, ułożyć na soczewicy. Wywar z gotowania soczewicy uzupełnić wodą do 2 szklanek, osolić, zagotować, dodać curry, wlać do ryżu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy płyn wsiąknie w ryż (ok. 15 min.), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok. 1 5 min. Po wyjęciu posypać natką.

Leave a Reply

Comment