Jabłka z rodzynkami

niedziela Mar 9, 2014

– 5 średnich jabłek dobrze rozgotowujących się (ok. 50 dag), 3 łyżki masła, 6 łyżek cukru, 2 jaja, 3 łyżki rodzynków, 1 /4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 9 łyżek tartej bułki

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić każdą ćwiartkę na 2-3 plasterki. Masło i cukier rozpuścić w rondlu, dodać jabłka i dusić mieszając. Jeśli jabłka przywierają do dna rondla, dodać nieco wody (2-3 łyżki). Gdy jabłka całkowicie się rozgotują rozmieszać je widelcem lub przetrzeć przez sito, tak aby nie było w nich grudek, i ostudzić. Jaja wybić do miski i ubić trzepaczką. Do letniej masy jabłkowej dodać ubite jaja, wypłukane rodzynki i cynamon, wymieszać. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, wsypać 6 łyżek tartej bułki, potrząsnąć naczyniem tak, aby bułka oblepiła dno i boczne ściany. Wlać do niego przygotowaną masę jabłkową. Posypać pozostałą tartą bułką (3 łyżki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Podawać natychmiast polane śmietanką.

Leave a Reply

Comment