Jabłka nadziewane serkiem waniliowym Sub dżemem

sobota Mar 8, 2014

– 8 kwaskowych jabłek (ok. 80 dag), 1 serek homogenizowany waniliowy (lub 1 serek homogenizowany zwykły roztarty z 1 torebką cukru waniliowego, lub 15 dag sera twarogowego roztartego z 1 torebką cukru waniliowego, lub 15-20 dag gęstego dżemu), 5 dag rodzynków (niekoniecznie), 1 łyżka masła (lub margaryny) do wysmarowania naczynia, 3 łyżki cukru pudru

Jabłka umyć i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne (uważając, aby nie przebić owocu na wylot). Otwory napełnić serkiem wymieszanym z wypłukanymi rodzynkami. Dno płaskiego naczynia wysmarować masłem i polać 3 łyżkami wody. Włożyć jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem (nie jest to konieczne).

Leave a Reply

Comment