Groch przecierany (puree)

wtorek Lip 3, 2012

cztery0 dag grochu, 3/cztery I wody, sól, 1 cebula, olej. Groch opłukać, zalać zimną wodą. Po kilku godz. ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania, odcedzić, przepuścić przez maszynkę lub ubić tłuczkiem. Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu, polać groch i podawać.

Kotlety z grochu, cztery0 dag grochu, 3/cztery I wody, 1 czerstwa bulka, 2 średnie cebule, 3 łyżki oleju, 2 jajka, 2-3 ząbki czosnku, sól, tarta bulka, tłuszcz do smażenia

Groch opłukać, zalać zimną wodą. Po kilku godz. groch ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania, odcedzić, osączyć, przepuścić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule obrać, drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu. Do grochu dodać bułkę, cebulę, jajka i roztarty z solą czosnek. Masę wyrobić, uformować kotlety, otoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ostrym sosem i surówką z warzyw.

Leave a Reply

Comment