Gotowe makarony

sobota Mar 8, 2014

Przemysł spożywczy ogromnie ułatwił pracę gospodyni roz-wijając produkcję gotowych makaronów. Spośród szerokiego asor-tymentu makaronów produkcji krajowej i z importu na pierwszym

miejscu należy postawić, ze względu na wysoką jakość, makarony 4-jajeczne. Nazwa makaronów 4-jajecznych pochodzi stąd, że do 1 kg mąki są dodawane cztery jaja. Wartość białkowa tych makaronów w niczym nie różni się od makaronu przygotowanego w domu. Różne kształty gotowych makaronów pozwalają dobierać je w zależności od przeznaczenia i sposobu podania.

Popularny i rozpowszechniony makaron w nitkach bywa stosowany najczęściej jako dodatek do zup oraz mleka. Kluski krajane nadają się do przygotowania różnego rodzaju zapiekanek, potraw z makaronu z dodatkiem warzyw, mię? czy owoców. Rurki mogą być podawane z sosem lub jako dodatek do mięsa. Drobne gwiazdki mogą zastąpić bardziej pracochłonną zacierkę, przygotowaną w domu. Muszelki oraz kolanka mogą stanowić dodatek zarówno do zup, jak i do drugiego dania. Dobrej jakości makarony gotowe w zupełności mogą zastąpić w gospodarstwie pracującej kobiety ciasto przygotowane w domu.

Leave a Reply

Comment