Gotowanie kasz na sypko

piątek Lut 21, 2014

Kasza ugotowana na sypko powinna mieć wyraźnie oddzielające się ziarna, które zachowują swój prawidłowy kształt po na- pęcznieniu. Najpraktyczniejszym sposobem przygotowania kasz na sypko jest odmierzanie za pomocą szklanki lub kubeczka odpowiedniej ilości wody i kaszy. Prawidłowa objętość wody w stosunku do 1 objętości kaszy przedstawia się następująco: kasza gryczana niepalona 1,5 objętości wody,

kasza gryczana palona 1,7 objętości wody,kasza jęczmienna 2,5 objętości wody,ryż, kasza jaglana 2,0 objętości wody. i Sypkość kaszy wzmaga dodatek tłuszczu, wynoszący 2 dkg na ‚

– 5 kg kaszy. Każdą kaszę należy osolić do smaku. Kasze na sypko można gotować kilkoma sposobami: 1. Po zagotowaniu wody z tłuszczem należy wsypać kaszę, mieszając podgotować aż większość wody zostanie wchłonięta, a następnie garnek przykryć szczelną pokrywą, odstawić na mniej rozgrzany brzeg płyty, aby kasza „doszła”.

Leave a Reply

Comment