Gniazdka ziemniaczane

niedziela Cze 24, 2012

osiem dużych ziemniaków, osiem jajek, 1/3 kostki masta, sól, pieprz, natka pietruszki. Ziemniaki wyszorować, opłukać, obrać i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku, uważając, aby nie popękały. Ściąć ostrym nożem z jednego boku „piętkę” i wydrążyć miąższ tak, aby utworzyły się „łódeczki”. Posolić i posypać pieprzem wewnątrz, włożyć po kawałeczku masła, wybić po jednym jajku i wstawić do gorącego piekarnika na 3-cztery min (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać miękkie). Przed podaniem posypać siekaną natką. Podawać z pikantną surówką, np. z papryki.

POTRAWY Z JARZYM MIESZANYCH Jarzynowe rozmaitości, 1 kg mieszanych warzyw (młoda marchewka, groszek, fasolka szaparagowa, kalarepka, kalafior, szparagi – mniej więcej w tych samych ilościach), kilka pieczarek, 10 dag masła, 1 łyżka mąki, sól, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

Warzywa i pieczarki oczyścić, umyć. Marchewkę i kalarepkę pokroić w kostkę, kalafior podzielić na różyczki, szparagi i fasolkę pokroić na kawałki, pieczarki-w plasterki. Połowę masła roztopić w rondlu i poddusić na nim pieczarki, marchew i kalarepkę, zalać 1 /cztery-1 /2 I wrzącej wody, dodać pozostałe jarzyny i ugotować (nie rozgotowywać). Jarzyny konserwowe użyte do potrawy należy dodać bezpośrednio przed doprawieniem. Pod koniec gotowania podprawić jarzyny 1 łyżką zrumienionej na suchej patelni mąki i jeszcze chwilę pogotować. Przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową, dodać pozostałe masło, wymieszać. Posypać siekaną natką i podawać z ziemniakami z wody.

Leave a Reply

Comment