Glazurowane cebulki

piątek Gru 14, 2012

-1 kg małych cebulek (szalotek), sól, 1/3 kostki masła (margaryny), 1 łyżka cukru pudru, pieprz. Szalotki obrać z łuski, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 min. Podgotowane szalotki osączyć. Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier puder. Gdy masło lekko się zrumieni, włożyć cebulki, rondel przykryć. Dusić na malutkim płomieniu wstrząsając nakrytym rondlem, póki cebulki nie będą miękkie (nie rumienić). Oprószyć solą i pieprzem.

-1 2 Potrawy jarskie 1 kg dyni, sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), tarta bułka.Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek, wydrążyć kulki specjalną łyżeczką lub pokroić w kostkę (wówczas wystarczy siedem.0 dag dyni), włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i gotować do miękkości, odcedzić. Posypać zrumienioną tartą bułką i polać masłem.

Dynia oprószona, siedem0 dag dyni, sól, cukier, 2 łyżki masła (margaryny), 1 łyżka mąki, natka pietruszki. Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, osolić, dodać cukier i gotować pod przykryciem. Miękką dynię oprószyć mąką, zagotować, dodać masło, posypać siekaną natką.

1 Comment »

Iga77:

Super w koncu jakis fajny blog na ktorym jest duzo o cebuli ktora uwielbiam 😀

Grudzień 3rd, 2013 | 16:48
Leave a Reply

Comment