Fasola biała z jarzynami

poniedziałek Lip 2, 2012

cztery dag fasoli „Jasiek”, 1 I wody, sól, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 marchewki, 5 pomidorów, 2 strąki słodkiej czerwonej papryki, 2 łyżeczki „Jarzynki”, pieprz, natka pietruszki

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Po kilku godz. ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania, osączyć. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Jarzyny umyć, marchew obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, pomidory pokroić w plastry, a paprykę-w cienkie paseczki. Jarzyny poddusić na tłuszczu, zalać 1/2 szkl. rozpuszczonej „Jarzynki” i dusić przez ok. 30 min, po czym dodać ugotowaną fasolę, sól, pieprz i wymieszać. Potrawę podgrzać i oprószyć siekaną natką.

Fasola w szarym sosie, cztery0 dag fasoli, 1 I wody, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, kwasek cytrynowy

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Po kilku godz. ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić z mąką na oleju, rozprowadzić wywarem, zagotować, dodać do fasoli, wymieszać. Cukier zrumienić na patelni, dodać do fasoli. Doprawić fasolę do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.

Leave a Reply

Comment