Dynia po mazursku

czwartek Mar 15, 2012

-1 kg dyni, sześć0 dag ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki oleju, sól, Ziemniaki i dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki włożyć do wrzącej wody, dodać sól i gotować. Gdy ziemniaki będą na dogotowaniu dodać dynię, ugotować, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać i zasmażyć na oleju. Jarzyny utłuc lub zgnieść „praską” i polać tłuszczem z zasmażoną cebulką.

Dynia z pomidorami, 1 kg dyni, 1 cebula, sól, 50 dag pomidorów, 1/2 szkl. śmietany, 2 łyżki mąki, 1 pęczek koperku. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Dynię i cebulę zalać małą ilością wody, posolić i gotować pod przykryciem. Pomidory umyć, podzielić na części, rozgotować, przetrzeć, połączyć z dynią. Dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, wymieszać i zagotować. Posypać siekanym koperkiem.

Dynia po węgiersku, osiem0 dag dyni, 3 tyżki oleju, 2 łyżki mąki, 1/2 szkl. śmietany, sól, cukier, mielona papryka, koperek. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić na grube kawałki (osiem lub 12 sztuk), oprószyć solą, mąką, papryką, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu. Miękką dynię zalać śmietaną rozmieszaną z papryką i cukrem, jeszcze kilka minut poddusić, posypać siekanym koperkiem.

Leave a Reply

Comment