Do gotowania kaszy

czwartek Lut 6, 2014

Wokół tak rozmieszczonych garnków trzeba szczelnie ubić ma-teriał izolacyjny, garnki wyjąć i nałożyć dopasowany pokrowiec. z płótna, wyścielający również otwory na garnki. Pokrowiec po-winien być umocowany za pomocą pinezek. Drugi pokrowiec z flaneli, zaopatrzony w metalowe kółka, należy zapiąć, zaczepiając go o haczyki umocowane w ścianach skrzynki. W celu wypełnienia wolnej przestrzeni między powierzchnią garnków a wiekiem skrzyni należy wykonać materac odpowiednich rozmiarów z podwójnym pokrowcem.

Kaszę podgotowaną’ przez kilka minut na płycie (w garnku dogotowywacza) należy przykryć, wstawić do skrzynki, nakryć materacem i po zamknięciu dogotowywacza pozostawić na kilka god2in, w celu całkowitego zmiękczenia ziaren kaszy. Zastosowanie dogotowywacza do przyrządzania kasz jest godne polecenia, ponieważ zawarte w nich witaminy grupy B w temperaturze ok. 90°C nie ulegają znaczniejszym stratom.

Do gotowania kaszy można wykorzystać również piekarnik, pod warunkiem, że będzie w nim utrzymana temperatura ok. 140°C, w której kasza nie ulegnie zbytniemu odparowaniu i nie powstaną przywary na dnie i bokach naczynia. Do zapiekania różnego rodzaju zapiekanek z kasz stosuje się piekarnik lub prodiż, przy czym temperatura nagrzania nie powinna przekraczać 250°C.

Leave a Reply

Comment