Ćwikła

środa Kwi 4, 2012

-50 dag buraków ćwikłowych, 1 -2 laski chrzanu (ok. 5 dag), sól, cukier, kwasek cytrynowy (sok cytrynowy). Buraki opłukać, ugotować w skórkach, ostudzić, pokroić w ćwierćkrążki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chrzan oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce i wymieszać z burakami, doprawić do smaku kwaskiem lub sokiem cytrynowym oraz solą i cukrem. Przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce.

Sałatka z cukini, 50 dag cukini, 2 cebule, 3-cztery pomidory, 1 jabłko, cztery łyżki oleju, sól, pieprz, mielona papryka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku

Cukinie umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miękisz z nasionami, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać i dołożyć do cukini. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cukinie z cebulą, zeszklić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, drobno pokroić, obrane jabłko zetrzeć, dodać do cukini, wymieszać i razem krótko poddusić. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, posypać obficie siekaną zieleniną. Podawać na zimno do jajek ugotowanych na twardo.

cztery0 dag dyni, sól, cukier, sok cytrynowy. Dynię opłukać, obrać, oczyścić z pestek i włókien, wydrążyć kulki i ugotować w małej ilości osolonej i lekko zakwaszonej wody, osączyć, ostudzić, doprawić sokiem cytrynowym oraz cukrem.

Leave a Reply

Comment