Ciasto piernikowe

poniedziałek Lut 17, 2014

Cechą charakterystyczną różnych odmian ciast piernikowych jest dodatek do ciasta miodu, specjalnych przypraw korzennych oraz środka spulchniającego, którym najczęściej jest węglan sodu, czyli powszechnie znana soda oczyszczona. Piernik tradycyjnie piecze się na gwiazdkę, lecz dobry piernik jest ciastem mile wi-dzianym przez cały rok.

Dla uzyskania ciemnego zabarwienia ciasta często dodaje się karmel. Piernik. Produkty: 300 g miodu, 100 g cukru, 1 opakowanie przy-praw do piernika, 500 g mąki, 3 jaja, 50 g tłuszczu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 szklanki mleka, 100 g orzechów, 10 g tłusz-czu do smarowania blachy, 20 g tartej bułki.

Sposób wykonania. Zrumienić 1 łyżeczkę cukru, roz-prowadzić 3 łyżkami stołowymi wody. Do karmelu dodać miód, rozpuścić. Do ciepłego miodu dodać tłuszcz. Przygotować blachę, posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, stopiony i prze-studzony miód z tłuszczem oraz jaja. Wszystkie produkty wybić mocno łyżką drewnianą lub mieszarką elektryczną. Na końcu dodać posiekane orzechy, sodę i mleko, wymieszać. Wylać ciasto do przygotowanej blachy, wstawić do pieca o temperaturze ok. 200°C. Piec 50-f-55 minut. Ciasto wyłożyć z blachy po przestudzeniu.

Leave a Reply

Comment