Ciasto biszkoptowe

czwartek Mar 13, 2014

Ciasto biszkoptowe różni się od dotychczas omawianych ciast pod wieloma względami. Głównymi produktami wchodzącymi w skład ciasta biszkoptowego są: jaja, cukier, mąka pszenna, nie-kiedy mąka ziemniaczana.

Podstawowym i najważniejszym produktem ciasta biszkopto- weg są jaja i w stosunku do nich oblicza się ilość mąki i cukru. Czynnikiem spulchniającym jest powietrze wprowadzone do ciasta podczas jego przygotowania, najczęściej przez ubijanie piany z białek. Piana dobrze ubita nie może spadać z odwróconej miski. Poza powietrzem wprowadzonym do ciasta z pianą znaczną jego ilość wtłacza się także podczas ucierania żółtek z cukrem.

W cieście biszkoptowym w stosunku do 1 jaja (ok. 50 g) należy stosować 30 g cukru i 30-7-40 g mąki. Ilość mąki powinna być mniejsza przy pieczeniu rolady biszkoptowej, ponieważ ciasto po upieczeniu jest zwijane.

Leave a Reply

Comment