Ciasto biszkoptowe – I sposób

poniedziałek Mar 24, 2014

Produkty: 5 jaj, 150 g cukru, 180 g mąki, 10 g masła, 20 g tartej bułki, sok z pół cytryny. Sposób wykonania. Przygotować tortównicę o średnicy 24 cm, posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Umyte jaja wybić oddzielając starannie żółtka od białek. Żółtka jaj utrzeć z cukrem. Ubić pianę z białek. Do żółtek dodać sok z cytryny, pianę i mąkę, mieszać od boków i dna naczynia ku środkowi, do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 200°C . Po 25 minutach sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, pozostawić w formie do wystudzenia.

Ciasto biszkoptowe – II sposób Produkty: 5 jaj, 150 g cukru, 180 g mąki, 10 g masła, 20 g tartej bułki, sok z pół cytryny. Sposób wykonania. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm, posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przygotować emaliowaną miskę i garnek z wrzącą wodą na kuchni. Miska musi być dopasowana wielkością do rozmiarów otworu garnka. Umyte jaja wybić do miski, dodać cukier i sok z cytryny. Wstawić miskę na garnek z wrzącą wodą, ubijać trzepaczką aż masa zgęstnieje i zatraci charakterystyczny zapach surowych jaj. Zestawić miskę z pary i masę ubijać do przestygnięcia. Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę, ostrożnie wymieszać, przełożyć ciasto do tortow- nicy. Piec jak w poprzednim sposobie.

Leave a Reply

Comment