Ciastka kruche

niedziela Lut 23, 2014

Ciastka kruche mogą być słone lub słodkie. Cukier do tych ciast dodaje się w postaci cukru pudru, ponieważ cukier kryształ nie rozpuszcza się w cieście, podczas pieczenia karmelizuje się, w wyniku czego ciasto zatraca kruchość i powstają ciemne plamki. Do ciast kruchych na ogół nie dodaje się całych jaj, lecz tylko żółtka. Dla zwiększenia kruchości dodaje się żółtka ugotowane, przetarte przez sito. Żółtka surowe zwiększają lepkość ciasta. Przy mniejszej liczbie żółtek niekiedy dodaje się do ciast kruchych gęstą, kwaśną śmietanę.

Zalecanym dodatkiem do ciast kruchych jest sok z cytryny lub rozpuszczony kwas cytrynowy. Kwas wpływa na ścinanie się białek mąki, przez co zwiększa się kruchość ciasta i jednocześnie korzystnie podnosi jego smak.

Na smak oiasta ma także wpływ świeżość użytego tłuszczu. Tłuszcz zjełczały jest szkodliwy, obniża bardzo smak ciasta i jego strawność.

Leave a Reply

Comment