Ciasta różne

wtorek Lut 11, 2014

Do grupy ciast różnych należy: ciasto piaskowe, piernikowe, zaparzane ptysiowe, półfrancuskie śmietankowe i biszkoptowe. Ciasto piaskowe jest zaliczane do grupy ciast półkruchych, po-nieważ stosunek mąki do tłuszczu wynosi 2:1, a ponadto jest to ciasto spulchniane za pomocą proszku do pieczenia.

Do podstawowych składników ciasta należą: mąka, tłuszcz, jaja, cukier, proszek spulchniający. Babka piaskowa Produkty: 125 g margaryny lub masła, 1/3 laski wanilii, 150 g cukru, 4 jaja, 159 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniacza-nej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 g masła do wysmarowania formy, 20 g tartej bułki.

Sposób wykonania. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Do miski włożyć margarynę, cukier, żółtka jaj, rozdrobnioną wanilię. Produkty w misce dokładnie utrzeć na jednolitą, pulchną masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pro-szek do pieczenia przesiać przez sito. Ubić pianę z białek i dodając do ciasta na przemian z mąką ostrożnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do przygotowanej formy. Wstawić do pieczenia do piekarnika o temperaturze 200-i-210oC. Po 35-4-40 minutach pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Upieczone ciasto po wyjęciu z pieca po 5-4-6 minutach wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.

Ciasto piaskowe nieco inaczej wykonuje się za pomocą mieszar-ki mechanicznej. W tym celu należy stopić margarynę, dodać cu-kier, wanilię oraz całe jaja, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystkie produkty mieszać ok. 5 minut mieszarką mini-mixa.

Leave a Reply

Comment