Buraki ćwikłowe ze śmietaną

czwartek Maj 17, 2012

-osiem0 dag buraków ćwikłowych, 2 łyżki mąki, 1 /2 szkl. śmietany, sól, cukier, sok cytrynowy (kwasek cytrynowy) Buraki wyszorować, włożyć w skórkach do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do buraków, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym.

Brukiew z wody, osiem0 dag brukwi, sól, cukier, 3-cztery łyżki masła (margaryny), 3 łyżki tartej bułki, Brukiew wyszorować, obrać, umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do wrzącej, osolonej, ocukrzonej wody i ugotować do miękkości. Odcedzić, osączyć. Posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

Brukiew z marchewką, cztery0 dag brukwi, 30 dag marchewki, sól, cukier, 2 jabłka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki margaryny, 1 pęczek koperku

Warzywa wyszorować, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, dodać do jarzyn i dogotować. Doprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu, zagotować. Posypać siekanym koperkiem.

Leave a Reply

Comment