Bułeczki z serkiem waniliowym

wtorek Lut 25, 2014

– 8 bułeczek (najlepiej maślanych), 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, – 2 jaja, 1 1/2 opakowania homogenizowanego serka waniliowego (ok. 35 dag), 1 łyżka rodzynków, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki jakiegoś czerwonego dżemu (lub 8 wiśni z konfitury), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia

Z bułeczek ściąć wierzchy, łyżeczką wydrążyć miękisz, namoczyć go w mleku. Masło utrzeć z cukrem i jajami na krem. Dodawać po trochu serek, stale mieszając. Miękisz bułek dobrze odcisnąć z mleka (odciśniętego mleka nie wylewać – będzie potrzebne do maczania bułek) i rozetrzeć lub przetrzeć przez sito. Do masy serowej dodać roztarty miękisz, wypłukane rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową, wymieszać. Wydrążone bułeczki nabijać na widelec, maczać szybko w mleku i napełniać masą serową. Każdą bułeczkę udekorować 1/2 łyżeczki dżemu lub wiśnią z konfitury. Płaskie naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim bułeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 30 min.

Leave a Reply

Comment