Bułeczki z makiem

środa Lut 12, 2014

– 8 bułeczek (najlepiej maślanych), 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki maku, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki masła, 1 łyżka rodzynków, 1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej, 1/2 szklanki śmietanki, 2 średnie kwaskowe jabłka (ok. 20 dag),

– 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia. Z bułeczek ściąć wierzchy, wydrążyć miękisz, namoczyć go w mleku. Mak sparzyć i zemleć 3 razy przez maszynkę. Miękisz bułek dobrze odcisnąć z mleka (mleko zostawić w miseczce), zemleć, dodać do maku, wymieszać. Cukier utrzeć z masłem, wymieszać dobrze z makiem, dodając wypłukane rodzynki, skórkę pomarańczową i śmietankę. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z makiem. Wydrążone bułeczki nabijać na widelec, maczać szybko w mleku, napełniać masą makową i układać w płaskim naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Wierzchy bułeczek również maczać w mleku i układać na masie makowej, lekko je przyciskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 30 min.

Leave a Reply

Comment