Buiwy z wody

czwartek Lip 12, 2012

-1 kg bulw, sól, cukier, 3-cztery łyżki masła (margaryny), 3 łyżki tartej bulki. Bulwy wyszorować, obrać, opłukać, ugotować w wodzie z solą i z cukrem. Odcedzić, osączyć. Podawać ze stopionym masłem (margaryną) i zrumienioną tartą bułką.

Bulwy smażone, osiem0 dag bulw, 2 1 /2 łyżki mąki, sól, 2 jajka, 2/3 szkl. tartej bułki, olej do smażenia. Bulwy wyszorować, obrać, opłukać, ugotować w wodzie z solą, tak aby były jeszcze twardawe, odcedzić. Pokroić w grube plastry, panierować w mące, jajkach, tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z surówką lub ketchupem.

Buraki ćwikłowe zasmażane, osiem0 dag buraków ćwikłowych, 2 jabłka lub 20 dag rabarbaru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki margaryny, 1 cebula, sól, cukier, sok cytrynowy (kwasek cytrynowy)

Buraki wyszorować, ugotować w skórkach. Odcedzić. Obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać. Sporządzić zasmażkę z mąki, tłuszczu i cebuli, podprawić buraki, dodać rozdrobnione na tarce o grubych oczkachjabłka lub drobno pokrojony rabarbar. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym.

Leave a Reply

Comment