Budyń z kapusty z grzybami

piątek Lut 24, 2012

-1 główka kapusty (ok. 1 kg), 2 dag suszonych grzybów, 1 cebula, cztery łyżki masła, 1 czerstwa bułka, 1/2 szkl. mleka, 5-sześć łyżek tartej bułki (kaszy manny), 3-cztery jajka, sól, pieprz

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, podzielić na części, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, odcedzić. Grzyby opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na 1 łyżce tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę kapustę, grzyby, cebulę i bułkę. Dodać utarte z masłem żółtka, ubitą pianę, tartą bułkę, sól i pieprz. Masę lekko wymieszać i wyłożyć do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (masa nie powinna przekraczać 3/cztery wysokości formy). Wstawić formę do wysokiego garnka z gorącą wodą i gotować cztery5 min. Podawać polany stopionym masłem i oprószony zrumienioną tartą bułką.

Szmycie z białej kapusty, 1 główka kapusty (ok. 1 kg), sól, pieprz, 2-3 łyżki mąki, 2 jajka, 3-cztery łyżki tartej bułki, olej do smażenia

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, odcedzić, osączyć. Liście ostrożnie oddzielić, ściąć grube nerwy. Każdy liść złożyć w kopertę, posypać pieprzem, oprószyć mąką, maczać w rozmąconych jajkach i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami.

Leave a Reply

Comment