Brukiew z ziemniakami

sobota Wrz 1, 2012

-sześć0 dag brukwi, 1 szkl. mleka, 1 szkl. wody, sól, cukier, cztery0 dag ziemniaków, 3-cztery łyżki margaryny, 1 pęczek koperku, Brukiew i ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Brukiew zalać wodą i mlekiem, posolić, dodać cukier i gotować. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki i razem dogotować. Odcedzić, osączyć, ubić na jednolitą masę. Polać tłuszczem i posypać siekanym koperkiem.

Brukselka z wody, osiem0 dag brukselki, sól, cukier, 3-cztery łyżki masła (margaryny), 3 łyżki tartej bułki, Brukselkę oczyścić, umyć, osączyć. Ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić, osączyć, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

Cebula duszona z tłuszczem, sześć0 dag cebuli, 1 5 dag pomidorów lub jabłek, sól, pieprz, 3 łyżki margaryny (oleju), natka pietruszki

Cebulę obrać, pokroić w cząstki i zrumienić na tłuszczu, skropić kilkoma łyżkami wody, poddusić pod przykryciem. Pomidory lub jabłka opłukać, podzielić na cząstki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli pod koniec duszenia. Doprawić do smaku, posypać siekaną natką. Podawać z ryżem i sadzonymi jajkami.

Leave a Reply

Comment