Brokuły z orzechami

wtorek Mar 6, 2012

-1 kg brokułów, 1 cebula, 2 łyżki margaryny, sól, pieprz, 1 kieliszek białego wina deserowego, gałka muszkatołowa, 3 łyżki siekanych orzechów włoskich

Brokuły umyć, podzielić na różyczki, łodygę pokroić na grube plasterki. Zalać wrzącą, osoloną wodą i gotować ok 5 min. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na 1/2 łyżki margaryny. W rondlu stopić 1 łyżkę margaryny, włożyć rozdrobnione brokuły, podsmażoną cebulę, wlać wino, doprawić do smaku gałką muszkatołową. Rondel przykryć i dusić potrawę na małym ogniu ok. 1 5 min. Orzechy uprażyć na 1 /2 łyżki margaryny. Brokuły wyłożyć na ogrzany półmisek, oprószyć lekko pieprzem i posypać uprażonymi orzechami.

Kalarepa opróśzana, osiem0 dag kalarepy, sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), 1 łyżka mąki, 2 łyżki siekanego koperku. Kalarepę oczyścić, obciąć liście, umyć, obrać, pokroić w słupki, zalać niedużą ilością wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru. Ugotować, zestawić z ognia, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować. Dodać surowe masło, wymieszać. Przed podaniem oprószyć siekanym koperkiem.

Leave a Reply

Comment