Biszkopty z owocami

czwartek Mar 13, 2014

– 16 biszkoptów (szampanek), 21/2 szklanki mleka, 1 łyżka margaryny do wysmarowania foremki, 5 średnich jabłek (ok. 50 dag lub tyle samo innych owoców, np. wydrylowanych wiśni, śliwek, przepołowionych brzoskwiń bez skórki), 10 dag rodzynków (lub pokruszonych ciastek makaroników), 4-5 łyżek cukru (zależnie od tego, jak kwaśne są owoce), 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu, 3 jaja

Połowę biszkoptów zanurzać kolejno i bardzo szybko w letnim mleku wlanym do głębokiego talerza. Układać ciasno jeden obok drugiego na dnie głębokiej prostokątnej foremki wysmarowanej margaryną. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych – na plasterki. Połowę plasterków położyć na biszkoptach, posypać połową wypłukanych rodzynków, cukru i cynamonu. Ułożyć na tym drugą warstwę zwilżonych biszkoptów, a następnie jabłek. Posypać drugą połową rodzynków, cukru i cynamonu. Polać mlekiem pozostałym po zwilżaniu biszkoptów, roztrzepanym z jajami i osłodzonym według upodobania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 30 min.

Leave a Reply

Comment