Bigos jarski

sobota Cze 16, 2012

-sześć0 dag kiszonej kapusty, cztery0 dag kapusty białej, 2 duże cebule, 2 dag suszonych grzybów, 2 łyżki margaryny, 2 łyżki mąki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, cukier, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek

Kapustę kiszoną pokroić na mniejsze kawałki, zalać niewielką ilością wrzącej wody i zagotować. Dodać poszatkowaną kapustę białą i razem ugotować. Grzyby opłukać, ugotować, odcedzić, posiekać, dodać do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać mąkę, zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, wlać do kapusty. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem i cukrem. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Pikantne placuszki z kiszonej kapusty, cztery0 dag kiszonej kapusty, 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 1/3 łyżeczki zmielonego kminku, sól, pieprz olej do smażenia

Kapustę zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, odcisnąć, posiekać. Ziemniaki umyć, obrać, utrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać utartą i zrumienioną na oleju cebulę z mąką, kapustę, jajka, kminek, sól i pieprz, wymieszać. Na patelni rozgrzać silnie olej, kłaść nieduże placuszki i smażyć z obydwu stron.

Leave a Reply

Comment