Barszcz czysty z buraków

niedziela Lut 16, 2014

Produkty: 600 g buraków, 1 litr wody, 50 g cebuli, 20 g grzybów suszonych, sól, cukier, liść laurowy, 2 szklanki kwasu z buraków.

Sposób wykonania. Umyte i namoczone w szklance wody grzyby ugotować, odsączyć z wywaru. Obrane buraki pokrajać w cienkie krążki, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy i cebulę, gotować licząc od rozpoczęcia wrzenia ok. 3 minuty. Zestawić buraki z ognia, przykryć i pozostawić co najmniej na 30 minut, a następnie odcedzić. Dodać do wywaru z buraków wywar z grzybów, kwas z buraków, ewentualnie rosół lub wodę, aby razem było ok. 1,5 litra barszczu. Barszcz czysty z buraków podaje się w filiżankach z dodatkiem pasztecików lub słonych paluszków, lub na talerzach, jeżeli dodatkiem do barszczu są uszka z grzybów lub fasola ugotowana na sypko. Ugotowany w ten sposób barszcz można także podać zabielany, dodając do niego podprawę z mąki i śmietany.

Leave a Reply

Comment