Bakłażany smażone w cieście

wtorek Gru 11, 2012

-osiem0 dag bakłażanów, sól, pieprz ciasto’. 1 1/2 szkl. mąki, 1 łyżka oleju, drożdże wielkości orzecha włoskiego, 1 jajko, sól olej do smażenia. Bakłażany umyć, obrać, pokroić w grube krążki, posypać solą i pieprzem, odstawić na 1 godz., by puściły sok. Przygotować ciasto: do mąki wlać olej i drożdże rozprowadzone niewielką ilością letniej wody, wymieszać rozcieńczając w miarę potrzeby letnią wodą aż do otrzymania płynnego ciasta. Dodać roztrzepane jajko i sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godz., by ciasto podrosło. Bakłażany obsuszyć, nadziewać na widelec, maczać w cieście i smażyć z obydwu stron w dużej ilości gorącego oleju

-2- 3 min z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym i zieloną sałatą.. Bakłażany duszone z pomidorami, osiem0 dag bakłażanów, olej do smażenia, 2/3 szkl. śmietany, 5 dag koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz

Bakłażany umyć, obrać, pokroić w skośne, grube krążki. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Koncentrat pomidorowy rozmieszać ze śmietaną i mąką, zalać bakłażany, doprawić solą, pieprzem i kilka minut poddusić.

Leave a Reply

Comment