Bakłażany nadziewane warzywami pod beszamelem

niedziela Paź 21, 2012

-sześć0 dag bakłażanów, 1/2 kg warzyw (2 cebule, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka), 1 papryka, 5 dag koncentratu pomidorowego, 3-cztery łyżki oleju, sól, pieprzsos beszamelowy: 1 1/2 łyżki mąki, 1 1/2 łyżki margaryny, 1/cztery szkl. mleka, 1/2 szkl. śmietany, 2 żółtka,

-3- cztery łyżki utartego żółtego sera, sól 1 łyżka tartej bułki. Warzywa korzeniowe wyszorować, obrać, opłukać, utrzeć na tarce o grubych otworach. Cebule obrać, posiekać, paprykę pokroić w paski, dodać do warzyw i poddusić na oleju do miękkości. Zaprawić koncentratem pomidorowym. Bakłażany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć, napełnić przyprawionymi warzywami. Przyrządzić sos: mąkę zasmażyć na margarynie, rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami i tartym serem, osolić. Nadziane bakłażany ułożyć na ogniotrwałym półmisku, zalać sosem, posypać tartą bułką i wstawić na 1 5 min do nagrzanego piekarnika.

Bakłażany nadziewane warzywami i grzybami, sześć0 dag bakłażanów, 1/2 kg warzyw (2 cebule, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler), 5 dag suszonych grzybów, 3-cztery łyżki oleju, sól, pieprz sos: 1 1/2 łyżki mąki, 1 1/2 łyżki margaryny, 1/2 szkl. śmietany, sól, cukier

Bakłażany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć. Grzyby umyć, ugotować, posiekać. Warzywa wyszorować, obrać, opłukać, utrzeć na tarce o grubych otworach. Cebule obrać, posiekać, dodać do warzyw i udusić razem z grzybami na oleju. Doprawić do smaku. Wydrążone bakłażany napełnić nadzieniem i udusić do miękkości zalane małą ilością wywaru z grzybów. Przygotować sos: mąkę zasmażyć na margarynie, rozprowadzić wodą, zagotować, dodać śmietanę, sól, cukier. Zalać bakłażany sosem i podawać.

Leave a Reply

Comment