Babeczki

sobota Mar 15, 2014

Ciasto 2 jest tańsze, przeznacza się je na szarlotkę, podstawę nia. Upieczone gorące babeczki wyjąć, ostudzić, nadziać bitą śmie-taną z surowymi owocami lub kremem.

Babeczki można piec z ciasta słonego i podać nadziane móżdż-kiem lub słonymi masami serowymi. Słone babeczki doskonale nadają się na przystawkę.

półkruche uzyskuje swoją charakterystyczną porowatość i kru-chość dzięki działaniu proszków spulchniających. Proszki te ule-gają rozkładowi w wysokiej temperaturze piekarnika, wydzielony z nich CO2 rozciąga cząsteczki ciasta nadając im charakterystyczną strukturę.

Ciasta półkruche znajdują podobne zastosowanie jak ciasta kruche. W szczególności z ciasta półkruchego są doskonałe szarlotki i placki z owocami (rys. 29). Ciasta półkruche mogą być także przygotowane na słono i wtedy można z nich piec paszteciki z różnymi nadzieniami, np. z mięsa, kapusty, z grzybów, z parówek.

Leave a Reply

Comment