Aby ciasto makaronowe było dobrze ugotowane

niedziela Mar 2, 2014

Aby ciasto makaronowe było dobrze ugotowane, tj, odpowiednio miękkie, lecz nie rozmiękłe, należy zwracać uwagę na czas gotowania, kontrolując miękkość. Czas gotowania zależy od kształtu i gatunku makaronu. Dobrze ugotowane ciasto powinno być pozbawione charakterystycznego zapachu surowej mąki.

Pozostałą na ugotowanym makaronie rozklejoną skrobię, powodującą zlepianie, należy spłukać zimną wodą i dobrze odsączyć, Jeżeli makaron jest gotowany bezpośrednio przed wydaniem, na- * leży płukać go ciepłą wodą. Makaron płukany zimną wodą przed wydaniem należy podgrzać w gorącej, osolonej wodzie.

-1) kasze z całego ziarna, pozbawione częściowo lub całkowicie łuski, obtoczone lub polerowane, np. kasza jaglana, gryczana cała, ryż, grube krupy jęczmienne, pęczak. Gruba kasza jęczmienna, kasza jaglana wymagają długiego gotowania, lecz mają wyższą wartość odżywczą od kasz polerowanych lub drobnych,

Leave a Reply

Comment